Oare de ce nu-ti mai amintesti nimic de pe vremea cand erai copil mic? Cred ca acest lucru se intampla cu aproape toti oamenii pentru ca se nasc cu un anume fel de gandire, care mai apoi este deformata masiv prin educatie si scolarizare. Fiind influentati de catre adultii din jur, copiii renunta la felul de a gandi si adopta conceptii care sunt incompatibile cu ceea ce gandeau cand aveau varste mai mici de doi ani.
La ce ti-ar folosi sa fii in oarecare masura copil? Ai fi, probabil, o persoana cu viata relaxata. Poate mai mult decat oriunde, a fi copil intr-o oarecare masura ti-ar folosi pentru a-ti intelege propriul copil asa cum se cuvine. Iar daca o astfel de intelegere are loc in fiecare zi, copilul tau este un copil fericit…
Daca ai minte de copil, te joci mult. Majoritatea barbatilor joaca numeroase jocuri, fie ele sportive, fie de noroc, fie jocul de-a viata. Asta inseamna ca sunt imaturi? Cred ca da…
Asta pentru ca timpul acordat unor ocupatii inutile din punct de vedere social este un timp pierdut in detrimentul celor care ar putea sa beneficieze de capacitatile unui barbat adevarat – unul protector, cu viziune de viata, capabil sa faca fata situatiilor reale etc. Adica un barbat matur este unul care nu stie de joaca?: Nicidecum!
El poate sa glumeasca, sa se joace cu tine, sa faca o cantitate oarecare de lucruri inutile, dar sa se poata desprinde de acest rol pentru a se comporta responsabil din punct de vedere social.
Infantilismul in gandire este un defect sau calitate?
Daca mai esti copil, cineva se bucura de asta: esti o persoana cu care s-ar intelege cu usurinta. Esti credul: razi la glumele lui si crezi minciunile lui fara sa clipesti. Exista si un sindrom care descrie o astfel de atitudine: sindromul Polianna. Este numit sindrom pentru ca este vazut a fiind aproape o boala, una care produce numai dezavantaje pentru tine, pentru ca poti deveni cu usurinta victima unor escroci…
Creier de copil – un mare avantaj
Creierul unui copil functioneaza cu totul altfel. In primul rand percepe lucrurile asa cum sunt in realitate, nedeformate de scoala, regul si preconceptii: vede obiectele sub toate aspectele, nu doar sub aspectele importante – de exemplu vede un pahar rostogolindu-se nu doar stand in picioare; considera ca lucrurile merg doar inainte, nu si inapoi (pentru ca in realitate, exact inapoi nu exista); poate auzi ca 2 si cu 2 fac 3 fara sa fie deranjat in vreun fel etc.
Daca tu ai gandi asa, ca un copil, ai fi un adult deosebit de creativ, liber de constrangeri, interesant…
Cum poti evalua copilul din tine?
Poti raspunde cu sinceritate unor intrebari precum cele care urmeaza, fara sa te consideri supus unui test. Afland raspunsurile, poti afla copilul dinauntrul tau. Iata cateva dintre aceste intrebari:
Cat timp petreci cu jocurile?
Poti fi pacalit cu usurinta prin farse?
Te rezgandesti usor?
Iti plac povestile sau filmele fantastice?
Plangi la fel de usor precum razi?
Ai nevoie permanent de cineva in preajma?
Lasă un răspuns