Antrenat de Majorat
Programul de educație Antrenat de Majorat se desfășoară în licee din toată țara și țintește adolescenții care se apropie de vârsta legală și pentru care activitățile de jocuri de noroc le vor fi în curând permise. Acesta a fost gândit pentru a juca un dublu rol. Acela de a educa tinerii astfel încât să poată lua deciziile potrivite, să cunoască riscurile implicării în activități care nu corespund nivelului lor de dezvoltare psiho-socială şi care le pot afecta evoluţia ulterioară. Iar de aici derivă cel de al doilea rol, acela de a preveni problemele legate de jocul compulsiv.
Seminariile Antrenat de Majorat au loc sub forma unor discuții informale interactive, în cadrul cărora Dr. Cristian Andrei, ambasador al Asociației Joc Responsabil, le vorbește elevilor din clasele a XI-a și a XII-a despre ce este cu adevărat important în relaționarea socială și cum trebuie să reacționeze adolescenții la tentațiile divertismentului adresat adulților. Se pune accentul și pe modul în care adolescenții trebuie să se poziționeze în raport cu valoarea și câștigarea banilor și pe modalitățile de afirmare a acestora altfel decât prin consumul de distracție sau câștigul rapid de bani. Astfel, pe parcursul sesiunilor Antrenat de Majorat, se creează o atmosferă de interactivitate maximă, extrem de activă și intensă pentru participanți.
Până în prezent, programul Antrenat de Majorat a ajuns la 2.200 de elevi de clasa a XI-a și a XII-a din 15 licee situate în 10 orașe (Arad, Brașov, Brăila, Botoșani, București, Constanța, Craiova, Oradea, Suceava și Zalău) și a inclus peste 200 de profesori coordonatori sau implicați în proiect. Urmează ca până la finalul acestui an, Antrenat de Majorat să ajungă în alte șase orașe – Alba-Iulia, Buzău, Cluj-Napoca, Galați, Iași și Timișoara, precum și în alte licee din Capitală.
Joc Responsabil
Joc Responsabil este singurul program dedicat persoanelor ce se confruntă cu probleme de joc și care oferă un ajutor real acestora. Acesta are ca scop prevenirea, identificarea și asistarea jucătorilor cu probleme legate de jocurile de noroc și propune un program de intervenție eficient, nu doar pentru persoanele care se confruntă cu acest fenomen, ci și pentru familiile acestora.
În egală măsură, dincolo de suportul oferit celor care se confruntă cu probleme, „Joc Responsabil” presupune și acțiuni de conștientizare și de training desfășurate la nivelul agențiilor de pariuri și a sălilor de jocuri.
Noutățile privind ajutorul concret oferit de către programul „Joc Responsabil” constau în faptul că, pe lângă website-ul dedicat, al liniei de telefon gratuite de tip TEL-VERDE, 0800.800.099, în prezent, numărul cabinetelor de psihoterapie a ajuns la 6 cabinete deschise în București (2), Cluj-Napoca (1), Iași (1), Craiova (1) și Constanța (1) și că, în paralel, a fost crescut numărul de ședințe gratuite de consiliere psihologică la cinci. Numărul de ședințe urmează a fi extins, gradual, odată cu dezvoltarea programului.
707 persoane au beneficiat, în 2020, live (352) sau prin videoconferință (355, +114% față de 2019), de cinci ședințe de evaluare și terapie gratuite oferite la cele șase cabinete din București (2), Iași, Cluj-Napoca, Craiova și Constanța. Vârful a fost atins în lunile Aprilie și Mai 2020, atunci când 77 de persoane, respectiv 63 de persoane au solicitat ajutorul psihologilor din programul Joc Responsabil. Majoritatea beneficiarilor este alcătuită din bărbați (614) cu vârste cuprinse între 25-45 de ani. În plus față de cele cinci ședințe de consiliere psihologică, programul Joc Responsabil pune la dispoziție și o linie telefonică de tip Telverde, 0800.800.099 la capătul căruia se află un psiholog și la care au apelat telefonic pentru a se programa la ședinte sau a solicita informații, 1995 de persoane, cu 385 mai multe decât în 2019.
Programul joc responsabil oferă:
O LINIE TELEFONICĂ GRATUITĂ
O linie telefonică gratuită de tip TEL-VERDE 0800.800.099, prin intermediul căreia jucătorii au posibilitatea de a lua legătura cu un psiholog și de a primi consiliere telefonică gratuită.
AUTOTESTARE
Auto-testare online prin intermediul site-ului dedicat jocresponsabil.ro.
Materiale de informare în sălile de joc.
CURSURI
Cursuri de instruire cu angajații din sălile de joc susținute de către psihologii implicați în program.
ȘEDINȚE GRATUITE
Ședințe gratuite de evaluare și consiliere la unul dintre cabinetele programului. În urma discuțiilor telefonice, persoanele interesate pot cere să fie redirecționate către psihologii cei mai apropiați din București, Craiova, Constanța Iași sau Cluj-Napoca.
Joc Responsabil are în spate o echipă formată din cei mai buni psihologi din România în tratarea acestor probleme, printre care se numără Dr. Psiholog şi Psihoterapeut Leliana Valentina Pârvulescu, Dr. Psiholog Conf. Univ. Steliana Rizeanu și psihologii și psihoterapeuții Vladimir Ungureanu (Cluj-Napoca), Ilona Neagu (Iași), Sorina Florescu (Constanța) și Carmen Mikulovic (Craiova). Alături de echipa de specialişti a programului Joc Responsabil se regăseşte, în calitate de consultant, dr. Cristian Andrei.
Psihoterapie pentru copiii de la țară
Cercetare fundamentală
Conferințe Seducții și fidelități
Dezbateri de caz ale IRU
Cursuri de formare